Spannende tijden breken aan wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Veel studenten en werkende jongeren gaan zelfstandig wonen vanaf hun 23ste. Er zijn natuurlijk uitschieters die besluiten om iets langer thuis te wonen. Dit is niet erg, er is volgens het CBS een stijgende trend te zien wanneer Nederlanders het ouderlijk nest verlaten. Dit valt goed te verklaren, het is namelijk niet zo dat de huidige generatie niet uit huis wilt gaan, maar op jezelf wonen is nu eenmaal zeer prijzig. Dit komt voornamelijk door krapte op de woningmarkt. Door de huidige corona crisis wordt de krapte alleen nog maar groter. De bouw van nieuwe woningen stond op een laag pitje. In de bouwnijverheid sector vielen rake klappen. Maargoed, je hebt een nieuw huis gevonden en het is tijd om te verhuizen. Waar moet je eigenlijk op letten?
Het afsluiten van een energiecontract
Wanneer je als student op kamers gaat wonen zul je vaak een all-inclusief rekening ontvangen waarbij de rekening voor energie is inbegrepen, maar wanneer je voor het eerst een echte eigen huisje heb weten te bemachtigen zul je een energieleverancier moeten benaderen voor een energiecontract. Bedenk van te voren wat je nodig hebt en wat niet. Zodra je woning is voorzien van stadsverwarming heb je vaak geen gas nodig. Elektriciteit is dan voldoende. Online zijn er vele vergelijkingswebsites te vinden. Het is raadzaam om via hen een energiecontract af te sluiten doordat het op de eigen website van de leverancier hetzelfde contact wordt aangeboden, alleen dan voor een hogere prijs. Dit komt omdat er bij een energievergelijker tegen andere concurrenten wordt geconcurreerd en daarom de prijzen zo laag mogelijk houden. Op hun eigen website wordt alleen hun eigen diensten aangeboden waardoor ze de prijzen omhoog gooien. Energie regel je dus via een vergelijker.
Lekker klussen
Het fijne aan een nieuw huisje is dat je het kunt inrichten naar eigen wensen. Als je een huis hebt gekocht zou je kunnen overwegen om voordat je begint met inrichten een aantal kleine aanpassingen verricht aan het huis. Je huis wordt daardoor meestal niet alleen mooier en praktischer, ook zal de woning gaan stijgen in waarde. Vooral in de huidige situatie van de maatschappij waar social distancing een rol speelt wegens het covid-19 virus, zullen veel mensen vanuit huis werken of zelfs thuis zitten. Heerlijk om dan jezelf bezig te houden met klussen aan huis. Klussen als je eigen huis schilderen kun je zelf uitvoeren, maar in sommige gevallen is het ook zeer praktisch om het uit te besteden aan professionele bedrijven. Iedereen besteed zijn of haar tijd het liefst op hun eigen manier.
Hypotheek in 2020
Tijdens het dromen over wat je allemaal wel niet kunt doen met een eigen woning kom je ter realisatie dat je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek moet afsluiten. Als het je eerste koopwoning is heb je waarschijnlijk nog geen idee hoe dat in zijn werking gaat. Om te beginnen kun je een nauwkeurige indicatie van de hoogte van je hypotheek verkrijgen via een hypotheek berekenen tool. De kosten van de notaris kun je niet bij de hypotheek rekenen, zodoende moet je ongeveer 6% van de totale hypotheek aan eigen geld hebben. Wel kun je extra hypotheek krijgen voor energiebesparende maatregelen. Door bijvoorbeeld subsidie voor zonnepanelen is dat zeker een interessante overweging